ACTIVITĂȚI RECREATIVE

În acest moment, Bacăul este un oraș neprietenos și slab ofertant pentru petrecerea timpului liber. Un mediu recreativ diversificat va ajuta la relaxarea cetățenilor, la îmbunătățirea stării lor de spirit și a sănătății și, implicit, va crește productivitatea.

 Bacăul @valoare pusă în evidență

Există multe clădiri/locuri emblematice în Bacău și cu o arhitectură minunată, dar care nu sunt puse în valoare, deși ar implica costuri mici și beneficii maxime. Îmi propun să pun în valoare toate clădirile istorice ale Bacăului, cât și întreg patrimoniul de locuri publice, astfel încât băcăuanii să fie încântați de orice plimbare prin oraș.

10 Sporturi gratuite @ fiecare copil băcăuan

Deprinderile sportive se învață și devin obișnuință de la vârste fragede. Ca primar, voi iniția un program sportiv pentru toți elevii băcăuani, astfel încât aceștia să beneficieze de inițierea în zece sporturi diferite: înot, volei, handbal, atletism, arte marțiale – karate, judo, tenis, fotbal, tenis de masă, rugby. Pentru fiecare sport, vor beneficia de zece ședințe gratuite de inițiere.

OBIECTIVE

– Bacăul, obiectiv turistic național

– Iluminarea clădirii Poștei nr. 1, a Primăriei și a bisericilor vechi.

– Punerea în valoare a statuilor lui George Bacovia și a Bibliotecii Municipale

– Reabilitarea fațadei Teatrului Municipal Bacovia

BENEFICII

– Buget local generos și noi locuri de muncă

– Băcăuanii vor descoperi micile beneficii ale sportului

– Dezvoltarea atenției și a spiritului de echipă

– Crearea unor obișnuințe sănătoase și sporirea încrederii în sine

Olimpiadele Bacăului

Existența unor competiții stimulează activitatea sportivă. Îmi doresc ca băcăuanii să practice sport în mod regulat. Pentru a-i motiva și pentru a stimula spiritul competițional, îmi propun să sprijin organizarea anuală a Olimpiadelor Bacăului. În parteneriat public-privat, Bacăul va avea anual o perioadă de o lună de competiții între băcăuani, pe o gamă întreagă de sporturi, pe care le voi sprijini cu infrastructura necesară. Voi sprijini organizarea și antrenarea de echipe de amatori la tenis, ciclism, atletism distanță și viteză, tenis de masă, volei, handbal, fotbal, sporturi de contact (judo, karate, aikido și alte forme). Echipele băcăuane se vor confrunta în competiții la nivel de cartier și apoi de municipiu. Etapa finală a Olimpiadelor Bacăului va beneficia de cea mai bună infrastructură, de premii și recompense și va oferi un adevărat spectacol sportiv, de care toți băcăuanii se vor bucura. În Bacău va exista astfel un calendar săptămânal cât mai bogat în activități sportive accesibile cât mai multor locuitori.

Bazin de înot exterior / patinoar

În locul celebrei fântâni arteziene, lângă bazinul municipal, voi construi un bazin olimpic exterior care va funcționa predominant în perioadele calde. Acest bazin va putea fi convertit iarna într-un patinoar de calitate.

Reabilitarea Stadionului Municipal

Conform studiului comandat de Primăria Bacău, Stadionul Municipal poate fi reabilitat și pus în funcțiune. Importanța acestui stadion pentru viața sportivă, cât și socială, din Municipiul Bacău este binecunoscută. Îmi propun să încep reabilitarea stadionului și deschiderea lui pentru competiții sportive de anvergură, pentru antrenamente școlare, dar și pentru cluburile și asociațiilor sportive, pentru evenimente de divertisment. Stadionul Municipal Bacău trebuie să recapete viață și să înceapă să ofere, din nou, momente de bucurie pentru toți băcăuanii.

Săli de sport publice moderne @accesibile tuturor

Bacăul beneficiază de un număr însemnat de săli sportive în zona Stadionului, dar și în instituțiile de învățământ. Cu toate acestea Bacăul nu mai are o bază sportivă propriu-zisă ci doar frânturi. Voi suplimenta necesarul sălilor și spațiilor necesare unei baze sportive adevărate și le voi întreține pe cele existente, cum este Bazinul de Înot. Totodată, toate aceste săli vor avea un regim deschis, în afara programelor dedicate școlilor și cluburilor profesioniste, cu respectarea normelor de igienă și protecție a sălii, pentru a putea fi folosit la capacitate maximă de orice club sau asociație sportivă din Bacău sau pentru entuziaștii sportului.

Parcuri polivalente @tineri, adulți și seniori

Parcurile Bacăului trebuie să devină un loc atât pentru relaxare, cât și pentru agrement. Voi asigura dotarea tuturor parcurilor cu echipamente de agrement și fitness. Pentru tineri, împreună cu aceștia, voi construi spații speciale de tip skatepark, pentru practicarea sporturilor specifice. Voi întreține, moderniza și extinde spațiile destinate jocurilor de masă, cum sunt șah, go, table sau alte jocuri de socializare pentru toate parcurile din Bacău. Îmi propun să creez zone speciale pentru iubitorii de animale, în parteneriat cu asociațiile de profil. În Foișorul din Parcul Trandafirilor, dar și în alte locații similare, voi facilita organizarea de concerte săptămânale – fanfara militară, elevii claselor de la Liceul de Artă sau cluburile de canto. În parcul Gherăiești și Cancicov voi amenaja zone dedicate diferitelor categorii: Zona Șahiștilor, Zona tineret, Zona mămicilor. În amenajarea parcului Gherăiești vor exista zone cu piste pentru biciclete, role, skateboard, piste pentru alergare, terenuri de iarbă, pentru practicarea sporturilor de echipă, dar și zone de campare pentru picnic.

Sportul de performanță @Bacău

Voi schimbă filozofia în ceea ce privește sportul și sportivii de performanță. Campionii Bacăului trebuie recompensați și încurajați în mod real, nu cu diplome de hârtie și poze cu politicieni. Cluburile sportive trebuie finanțate în mod corect și complet pe bază de competitivitate și performanță reală, nu prin pile și relații cum se practică în acest moment. Îmi doresc să avem cât mai mulți campioni sportivi care să fie constant motivați și să simtă că Bacăul îi recunoaște, îi apreciază și îi recompensează la justă valoare, și nu doar se mândrește cu performanțele lor.

Consiliul sportului

Pentru a realiza și pune în aplicare, în mod eficient, o strategie sportivă pentru Municipiul Bacău, recunoscând complexitatea domeniului, voi înființa un Consiliul consultativ al sportului. Acesta va consilia Primarul dar și Consiliul local, pentru orice decizie legată de domeniul sportului. Acest Consiliu va fi format din reprezentanți ai mediului sportiv, public și privat, de la cluburi, la federații până la asociații sportive, cu profesori cât și practicieni cu experiență.

OBIECTIVE

● Crearea unui bazin olimpic/patinoar

● Reabilitarea și deschiderea Stadionului Municipal

● Stimularea sportului de masă – Olimpiadele Bacăului și 10 sporturi pentru fiecare copil băcăuan

● Înființarea a 4 centre comunitare recreative

● Dotarea parcurilor existente cu echipamente de agrement (fitness, baschet etc.)

● Amenajarea de spații verzi cu scop recreativ în cartierele municipiului Bacău

● Parcuri polivalente – dotate pentru tineri (skate park), adulți (fitness) și seniori (jocuri de masă, fitness)

● Parcuri prietenoase cu animalele – spații dedicate

● Înființarea Consiliului consultativ al sportului și managementul corect, bazat pe rezultate, al sportului de performanță băcăuan

BENEFICII

● Întărirea comunităților locale

● Creșterea nivelului de sănătate al băcăuanilor

● Înființarea unei baze largi de selecție pentru băcăuani cu aptitudini deosebite pentru sporturile de performanță

● Diversificarea modului de a petrece timpul liber

● Reînvierea sportului de masă și promovarea unui stil de viață sănătos, prin mișcare

● Socializare și petrecerea timpului de calitate

Înapoi la capitolele programului pentru Bacău – Lucian Stanciu-Viziteu