ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Nimeni fără adăpost @ Bacău

Îmi propun ca în primele luni de mandat să identific numărul real de persoane fără adăpost și să deschid un centru dedicat celor care sunt nevoiți acum să doarmă pe stradă. Astfel voi oferi persoanelor fără adăpost un acoperiș, dar mai ales, condiții decente de trai. Igiena personală, teama de eventualele pericole întâlnite pe stradă pe timp de noapte și multe alte aspecte nocive vor dispărea pentru persoanele fără adăpost, astfel integrarea lor în societate va fi mult mai facilă.

Reanalizarea tuturor dosarelor de asistență socială din Bacău

În primele 6 luni de la începerea mandatului de primar al Bacăului, voi analiza fiecare dosar de asistență socială. În acest mod, toate dosarele neconforme nu vor mai primi ajutorul social iar resursele dobândite în urma acestei analize vor fi redirecționate către cazurile sociale reale care erau cu adevărat nevoie de sprijinul primăriei.

Accesibilizare servicii publice pentru persoane cu handicap  (rampe etc)

Fiecare persoană cu dizabilități are dreptul de a beneficia de aceleași servicii publice ca oricine altcineva. Ca primar al Bacăului, mă voi asigura că fiecare instituție publică va avea mecanismele necesare pentru o accesibilitate optimă pentru persoanele cu handicap. Voi monta rampe pentru accesul facil al persoanelor care necesită scaun cu rotile pentru a se deplasa, atât la intrarea în instituții, cât și în interiorul acestora (acolo unde este cazul).

Personal suplimentar pt surdo-muți

În Bacău, comunitatea surdo-muților este una numeroasă. Cu toate acestea există un singur interpret care să îi ajute pe aceștia în comunicarea cu diverse instituții și nu numai. Încă de la începutul mandatului de primar, voi organiza întâlniri cu reprezentanții asociației surdo-muților din Bacău pentru a găsi soluții optime pentru aceștia. Printre primele măsuri pe care le voi lua, va fi să asigur un număr mai mare de interpreți astfel încât disconfortul din viața de zi cu zi a persoanelor care suferă de deficiențe de auz și/sau vorbit va fi mult mai redus.

Vânzarea apartamentelor ANL către chiriașii actuali

În acest moment, posibilitatea achiziționării locuințelor ANL este blocată de actuala administrație a orașului. În calitate de primar al municipiului Bacău mă voi asigura că procesul birocratic care permite vânzarea apartamentelor ANL actualilor chiriași va fi demarat cât mai repede cu putință. Banii proveniți din vânzarea acestor apartamente îi voi utiliza la construirea unor noi blocuri de locuințe ANL, astfel, tinerii băcăuani vor avea acces mult mai simplu la o casă

Eliberarea ANL-urilor de chiriașii care NU respectă condițiile legii

Un alt aspect de care mă voi ocupa ca primar al Bacăului legat de locuințele ANL, va fi o analiză a fiecărui chiriaș ANL. În prezent, foarte multe apartamente ANL sunt ocupate de persoane care nu corespund criteriilor de selecție pentru a primi o astfel de locuință. Așadar, numeroase familii tinere nu pot beneficia de ajutorul oferit de municipalitate prin închirierea acestor apartamente. Prin ”curățarea” ANL-urilor de chiriașii incompatibili se vor elibera multe locuințe ce sunt așteptate de familiile care întrunesc toate criteriile de acordare a unei locuințe ANL.

Servicii sociale @ liberalizare

Majoritatea participanților la studiu consideră necesare sau foarte necesare serviciile sociale oferite: asistenţă pentru minori proveniţi din familii în dificultate, în proporție de 93,4%, asistenţă pentru persoane cu dizabilităţi 92,9%, asistenţă pentru persoane vârstnice 91,8%, servicii destinate integrării persoanelor cu nevoi speciale 91,2%, cantina săracilor 72,0%, ajutoare pentru încălzirea locuinţei 53,8%.

Servicii Sociale în piața liberă

Serviciile sociale de calitate sunt apanajul tradițional al comunităților (fie prin familie, Biserică etc.). Cred că statul prin funcționari nu poate asigura servicii sociale de calitate. Voi liberaliza în Bacău acest sistem și voi scoate la licitație publică prestarea acestor servicii sociale. Avem în Bacău organizații nonguvernamentale competente, precum Fundația de Sprijin Comunitar, Betania etc.

OBIECTIVE

● Depolitizarea serviciilor de asistență socială
● Reanalizarea tuturor dosarelor de asistență socială din Bacău
● În Bacău vor crește copii cu viitorul asigurat și persoanele în vârstă vor trăi cu demnitate

BENEFICII

● Mai mulți bani în bugetul local
● Persoanele cu adevărat în nevoie vor beneficia de ajutor
● Descurajarea activităților electorale legate de asistența socială
● Liberalizarea serviciilor sociale

Înapoi la capitolele programului pentru Bacău – Lucian Stanciu-Viziteu