DEZVOLTARE ECONOMICĂ

Sistemul economic este pilonul principal care asigură dezvoltarea oricărui oraș. Dezvoltarea economică a Bacăului poate fi realizată prin atragerea investitorilor care să ofere locuri de muncă, produse și servicii de calitate pentru băcăuani și care să susțină investițiile publice ale municipiului. Primăria Bacău nu trebuie să mai fie o frână sau un cost suplimentar pentru antreprenori, ci să devină un catalizator și un partener real. Pentru a transpune acest scop în realitate mi-am propus o serie de obiective clare și eficiente.

Prin realizarea obiectivelor pe care le propun, activele afacerilor și investitorilor băcăuani vor crește în loc să scadă cum se întâmplă acum.

Numărul de companii băcăuane a crescut cu doar 10% în ultimii 15 ani, adică mai puțin de 0.7% per an (creștere cu 50% mai mică decât în municipiul Iași).

În ultimii 3 ani, economia Bacăului a stagnat major, mii de tineri au plecat din localitate (numai în 2018 Bacăul a pierdut 23.800 de locuitori), aceștia reprezentând forță de muncă și unica resursă umană a orașului, iar numărul de angajați a rămas relativ constant. Dacă economia locală era stimulată, miile de băcăuani plecați ar fi avut un loc de muncă la ei acasă. Din păcate, constatăm și un regres al balanței comerciale, Bacăul devenind, de la un mare producător, la un dependent de importuri (în ultimii ani soldul negativ mărindu-se de aproape cinci ori). Administrația actuală nu doar că a stimulat și încurajat plecarea băcăuanilor, dar a neglijat total, și adesea a blocat, mediul de afaceri local.

Birou investiții și fonduri europene

Una dintre misiunile principale ale unei Primării este conceperea și derularea investițiilor pentru localitate. Această activitate, începând de la idee, mergând la pre și fezabilitate, la studii tehnice, finanțare, contractare și până la implementare, necesită personal dedicat și profesionist.

Voi înființa un departament specializat în atragerea de fonduri europene, din care fac parte doar profesioniști, dar și de implementare și urmărire a investițiilor. Activitatea acestui departament, cât și derularea proiectelor de investiții, vor fi complet transparente, astfel încât, orice băcăuan să știe imediat stadiul fiecărui proiect investițional, progresul realizat, precum și dificultățile întâmpinate și soluții la acestea.

Biroul de diplomație economică – Diplomații băcăuani

Pentru reușita atragerii de investitori, în special cu capital autohton, este nevoie de o activitate continuă și profesionistă de documentare, cercetare, cât și prezentarea țintită a investitorilor. În cadrul Primăriei Bacău voi înființa Biroul de Diplomație Economică, care va avea ca obiectiv atragerea de investiții private în municipiul Bacău.

Biroul va angaja, prin concurs deschis, persoane cu experiență, care au performat în mediul privat și care pot fi un exemplu pentru toți ceilalți antreprenori.

Acest birou va lucra în strânsă colaborare cu toate părțile interesate de economia băcăuană, în special cu mediul de afaceri băcăuan, cu reprezentanții angajaților, cât și cu mediul educațional. Biroul va întreprinde acțiuni de diplomație economică pe tot teritoriul României, cu scopul de a atrage investiții în Municipiul Bacău.

Pentru o dezvoltare integrată metropolitană, Biroul va colabora și cu municipalitățile din toate localitățile învecinate cu Municipiul Bacău.

Brand-ul „ Made în Bacău”

Pentru a deveni competitiv, Municipiul Bacău trebuie să aibă o imagine care să inspire încredere și calitate produselor și serviciilor locale. Ca primar, îmi propun să creez și să promovez, pe plan național și european, brand-ul “Made în Bacău”. Această marcă va asocia atribute de calitate și profesionalism produselor și serviciilor dezvoltate în întreprinderile din Bacău. Alături de mediul de afaceri vom promova unitar această marcă, care va avea ca efect atragerea de noi clienți pentru firmele băcăuane.

Totodată, marca va servi și ca imagine a orașului Bacău, drept atracție culturală, turistică, de divertisment și investițională.

Acceleratorul antreprenorial Bacău@inovează

Băcăuanii au avut dintotdeauna spirit antreprenorial. Pentru a transpune în realitate această energie creatoare, voi dezvolta primul accelerator de afaceri din Bacău. Acest accelerator va aduce în același loc toate elementele necesare creării de afaceri, de la faza de idee, până la etapa de start-up funcțional. Folosind spațiile publice, acum prăfuite și abandonate, voi crea un loc în care toți băcăuanii cu idei de afaceri să aibă acces facil la:

1) informații despre planificarea și începerea unei afaceri

2) informații despre finanțarea europeană, dar și acces rapid la investitori privați

3) acces la metode moderne de prototipare (printare 3D, modelare virtuală etc.)

4) mentorat din partea antreprenorilor băcăuani de succes

5) rezolvarea rapidă și corectă a tuturor aspectelor birocratice, astfel încât antreprenorii băcăuani să se concentreze doar pe dezvoltarea de produse și servicii de cea mai bună calitate.

În acest accelerator, toți băcăuanii care vor să înceapă o afacere sunt așteptați pentru a fi ajutați gratuit să își transforme ideea într-un plan, să găsească finanțarea corectă și suficientă, să aibă acces la resurse pentru prototipare și să fie mentorați de alți băcăuani care au avut succes. Îmi propun ca anual, cel puțin 100 de idei de afaceri să se transforme în planuri de afaceri viabile și 10% dintre acestea să devină un start-up în Bacău.

Stimularea mediului de afaceri nu se poate realiza fără a cunoaște problemele antreprenorilor. Astfel voi avea întruniri trimestriale cu oamenii de afaceri băcăuani din toate domeniile de activitate.

OBIECTIVE

● Facilitarea creării a 1.000 de locuri de muncă în domenii creative și accelerarea creșterii economice a Bacăului peste media regională

● Atragerea a 20 de evenimente de afaceri per an în Bacău

● Simplificarea interacțiunii cu Primăria Bacău pentru toate cerințele antreprenorilor

● Brand “Made în Bacău” cunoscut la nivel european

● Accelerator de afaceri Bacăul@inovează

BENEFICII

● Facilitarea antreprenorilor locali, orice băcăuan cu o idee de afaceri va fi ajutat să o transforme în realitate;

● Scăderea șomajului;

● Atragerea de persoane care lucrează în domenii creative, care vor stimula dezvoltarea unor sectoare economice noi; ● Păstrarea resursei umane în Bacău;

● Creșterea comerțului local; creșterea competiției și implicit, creșterea salariilor în Bacău

Înapoi la capitolele programului pentru Bacău – Lucian Stanciu-Viziteu