MEDIU

Protecția mediului este obligația fiecărei municipalități care își respectă cetățenii și asigură un mediu prielnic pentru viitoarele generații. Din păcate, Bacăul este printre primele 10 municipii2 cele mai poluate din România.

 

Reducerea poluării @ prioritate

Măsurile care trebuie luate pentru reducerea poluării în Bacău sunt simple și multe dintre acestea sunt prevăzute în Planul de calitate a aerului din Municipiul Bacău adoptat3 în 2019 cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă adoptat în 2017. Îmi propun să creez o echipă de oameni, din Primărie dar și din societatea civilă, care să se ocupe în permanență de îmbunătățirea mediului din Bacău, să implementeze aceste planuri și să caute în mod activ oportunități noi pentru îmbunătățirea calității mediului.

Bacău@salubritate de secol 21

Ca primar, voi schimba radical modul în care percepem și ne ocupăm de salubritate. Platformele betonate dintre blocuri, de origine comunistă, sunt locuri infecte, care miros urât, poluează și oferă o imagine dezolantă a orașului nostru. Acestea trebuie să dispară din Bacău. Îmi propun să le înlocuiesc cu amplasamente curate și înverzite (îngropate, semi-îngropate sau complet acoperite). Reciclarea în Bacău va fi o prioritate și o voi implementa prin măsuri educative pentru a ajunge să colectăm și reciclăm cât mai multe dintre deșeurile municipale (realizând astfel și economii importante la bugetul local).

Curățenie @ respect

Pentru a îmbunătăți mediul băcăuanilor, îmi propun impunerea unor reguli stricte pentru toate șantierele din Bacău astfel încât acestea să producă o poluare minimă. Cartierele vor dispune de o îngrijire adecvată a spațiilor verzi din domeniul public, în colaborare cu membri comunității dar și cu persoanele care au obligații legale de a presta servicii în folosul comunității, după reguli clare de menținere și întreținere a plantelor – și nu prin ciuntirea copacilor sau distrugerea vegetației. Programul de curățare a străzilor, aleilor și trotuarelor va fi regândit, în paralel cu măsuri de plantare a vegetației, pentru a reduce cantitatea de praf din Bacău.

 Un copac plantat pentru fiecare băcăuan

Pentru îmbunătățirea calității aerului, a aspectului orașului îmi propun ca în acest mandat să sprijin și încurajez un program masiv de plantare de copaci în municipiul Bacău astfel încât să reușim să plantăm câte un copac pentru fiecare locuitor al Bacăului.

Mobilitate urbană @ Bacău

Îmi propun să creez premisele ca băcăuanii să folosească cât mai mult și facil mijloace de transport eficiente și curate cu încurajarea deplasării nemotorizate. Pistele de biciclete în Bacău trebuie să fie create urgent, în paralel cu prioritizarea în trafic a transportului public. Activitățile de alimentare cu mărfuri ale piețelor trebuie reglementată pentru a evita situațiile de congestionare a traficului și de mărire a riscurilor de siguranță pentru pietoni.

Transport cu trenul în interiorul orașului

Voi crea o linie rapidă de transport între Gara și Aeroport, cu extensie până la intrarea în Bacău dinspre Bucuresti. Această linie ar deservi mii de oameni, cu un orar precis de plecare și sosire. Deja exista o linie feroviară secundară, funcțională, avem nevoie doar de achiziționarea unei garnituri de tren adaptată cât și instalarea unor semafoare automatizate.

Punctele de preluare/coborâre ar fi: Gara, zona CFR, zona parc, Tache, Aeroport Bacău

Linia va putea fi extinsă și până în Gherăiești, dar și până la intrarea în Bacău dinspre București.

OBIECTIVE

● Creșterea cu cel puțin a 30% a spațiilor verzi
● Reabilitarea și întreținerea permanentă a spațiilor verzi existente
● Semaforizare inteligentă
● Spații verzi amenajate permanent și profesionist

BENEFICII

● Reducerea poluării prin diminuarea timpului de așteptare în trafic;
● Îmbunătățirea stării de sănătate a băcăuanilor
● Înfrumusețarea orașului

Înapoi la capitolele programului pentru Bacău – Lucian Stanciu-Viziteu