SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

Lege și ordine

Creșterea rapidă și dezvoltarea orașului trebuie să se facă fără a face rabat de la siguranța cetățeanului. Siguranța cetățeanului este unul dintre motivele principale ale existenței autorităților locale.
Voi întări colaborarea cu Poliția Națională, prin structurile de Poliție și Jandarmerie, pentru asigurarea siguranței și ordinii publice în Bacău. Poliția Națională trebuie sprijinită pentru misiunea lor și complementară cu Poliția Locală.

 Poliția Locală @ proximitate, profesionalizare și eficientizare

Poliția Locală are menirea de a proteja comunitatea locală și de a implementa politicile locale, fiind finanțată integral din veniturile băcăuanilor. Aceste lucruri nu se întâmpla întotdeauna și de multe ori factorul politic, în special primarul, influențează în mod advers aceste activități.
Poliția Locală rămâne singura unealtă, la dispoziția băcăuanilor, pentru a îmbunătăți siguranța cetățeanului și de a implementa măsurile necesare bunei conviețuiri. Pentru ca acest lucru să se întâmple îmi propun să profesionalizez și eficientiez activitatea Poliției Locale Bacău.
Corpul polițiștilor locali trebuie să fie unul respectat prin profesionalism, prin modul de interacțiune cu cetățeanul și prin eficiență – nu prin folosirea coerciției. Poliția Locală Bacău trebuie să redevină un serviciu public pentru promovarea bunelor practici, pentru respectarea drepturilor comunității și a reglementărilor locale, adică mai întâi să informeze, să îndrume și apoi sa aplice metode legale.

 

Siguranța în cartiere @ Prezența locală

Cartierele Bacăului au fost prea mult timp uitate. În colaborare cu Poliția Națională și Poliția Locală doresc să reînființez un program de siguranță de proximitate eficace. Băcăuanii trebuie să știe cui să se adreseze și Poliția Locală trebuie să intervină prompt.

Din acest motiv în mandatul meu voi reorganiza Poliția Locală astfel încât aceasta să aibă puncte fixe de prezență în cartiere. Astfel va exista o prezență permanentă pentru asigurarea ordinii și siguranței publice.  În acest puncte fixe cetățenii vor putea adresa plângeri și primi informații referitoare la serviciile Primăriei.

Poliția locală trebuie să funcționeze ca Poliția de proximitate, cât mai aproape de cetățean.

Siguranța școlară

Paza școlilor trebuie asigurată în mod profesionist, prin finanțare publică. Pe lângă prezența sporită a Poliției Locale și Naționale în proximitatea unităților de educație, îmi propun să creez punți de colaborare cu băcăuanii cu experiență în domeniul de pază și protecție (cum este Asociația Veteranilor de Război).
Pe lângă o pază profesionistă îmi propun să extind sistemul public de supraveghere prin camere video la toate unitățile de învățământ, atât la intrarea în școală cât și în interiorul școlilor.

Siguranța rutieră

Limitatoare de viteză inteligente

Viteza excesivă poate genera multe situații periculoase pentru băcăuani. Limitatoarele clasice de viteză, constând dintr-o bariera permanentă, sunt greu de instalat acolo unde trebuie mai mult și incomodează toți participanții la trafic (chiar și pe cei care respectă legea).  Voi înlocui aceste bariere cu limitatoare de viteză inteligente care sunt în mod normal la nivelul carosabilului și reacționează doar față de mașinile care depășesc limita de viteză. Astfel doar cei care depășesc viteza vor “simți” bariera.

Bacău pentru pietoni

Trecerile de pietoni trebuie mai bine semnalizate și protejate. Pentru aceasta, iluminarea trecerilor de pietoni, dar și a semafoarelor, trebuie să fie una inteligentă și de intensitate mai mare. Astfel vom reduce accidentele pe treceri de pietoni. Vom mări siguranța pentru pietoni prin amplasare de aliniamente pe trotuar pentru a permite pietonilor să meargă nestingheriți pe trotuar, nu să facă slalom printre mașini.

OBIECTIVE

● Bacăul – cea mai mică rată a criminalității din Moldova
● Restructurarea poliției locale, atribuirea unui plan de obiective multianuale
● Siguranța în școli – asigurarea unui nivel maxim de siguranță pentru elevi
● Camere de supraveghere performante (folosite pentru siguranță dar și pentru traficul inteligent)

BENEFICII

● Mărirea gradului de încredere în autoritățile locale
● Crearea unui climat de confort și liniște pentru băcăuani
● Respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor

 

Înapoi la capitolele programului pentru Bacău – Lucian Stanciu-Viziteu