Stadionul Municipal Bacau
Cât costă stadionul? De unde banii? E rentabil?
În ultimii 10 ani, multe dintre stadioanele orașelor mari din România au fost reabilitate și modernizate. Avem o arenă ofertantă, care trebuie reabilitată pentru a redeveni motorul sportului și divertismentului.
Costul reabilitării Stadionului Municipal Bacău va fi de aproximativ 1500 euro/loc, incluzând și costurile cu acoperisul tribunelor și peluzelor. Finanțarea pentru acest proiect este deja în planul Companiei Naționale de Investiții și orice lipsă punctuală poate fi suplinită din surse multiple cum ar fi fonduri europene (cum a fost modernizat stadionul de la UTA sau cel din Lugoj), din bugetul local sau parteneriat public-privat.
Beneficiile redeschiderii stadionului sunt numeroase și toți cetățenii Bacăului se pot bucura de acest templu al sportului, divertismentului și socializării.
Ce venituri va aduce acest stadion?
Dacă îl vom administra pe modelul Cluj Arena, doar 8% din venituri vor fi din activități fotbalistice. Pe Stadionul Municipal Bacău vom putea avea un festival muzical, pe modelul Untold, Neversea sau Afterhills, se pot găzdui concerte ale unor trupe de muzică de prim rang, vizite turistice, conferințe, muzee temporare, expoziții de artă, un muzeu al sportului băcăuan și alte genuri de activități extrasportive, exact cum se întamplă pe orice stadion modern din Europa. Având o administrare corectă, transparentă și profesionistă, prin organizarea unui concurs la nivel european pentru postul de manager al arenei, banii investiți se pot întoarce la bugetul Bacăului, pe lângă plus valoarea sportivă și culturală pe care o aduce comunității băcău
Stadionul Municipal, hub comercial și de promovare a brandului Made in #Bacau.
Reabilitarea stadionului nu înseamnă doar o arenă modernă dedicată fotbalului sau altor sporturi, ci un adevărat motor economic. Pe modelul stadioanelor moderne, conform proiectului, stadionul va avea spații comerciale, săli de conferințe, dar și un muzeu dedicat sportului băcăuan și va benefica de 545 de locuri de parcare.
Producătorii locali, dar și cei angrenați în servicii, vor beneficia de aceste spații pentru promovarea brandului Made in Bacău, totul fiind amenajat ca un adevărat mall. Dincolo de componenta comercială, un stadion reabilitat înseamnă organizarea unor evenimente culturale, concerte, festivaluri. Toate acestea produc bani care se întorc în comunitate.
Spre exemplu, festivalul Untold, care are loc pe Cluj Arena, aduce anual, direct și indirect, în economia orașului Cluj Napoca, aproximativ 20 de milioane de euro. Astfel de evenimente, cum sunt Untold, Afterhills sau Neveresea, care se vor organiza pe Stadionul Municipal, vor pune Bacăul pe harta muzicii în întreaga Europă, vor produce turism, care la rândul său aduce bani în economia reală din domeniul HoReCa.
Împreună cu voi recreez Bacăul.
Mituri despre Stadion
Reabilitarea Stadionului este un obiectiv important pentru oraș.
Pentru că există anumite nedumeriri punctuale despre acest proiect, le voi lamuri aici pe toate.
1) Terenul de 4.5 hectare pe care este amplasat stadionul este proprietatea publică a Municipiului Bacău, adică al tuturor băcăuanilor. Oricine poate verifica acest aspect la ANCPI. Dacă primarul PSD Necula demolează stadionul, așa cum a anunțat, atunci există un risc major ca terenul să fie pierdut prin retrocedări sau sa fie blocat de interese imobiliare.
2) Deși neglijată total de primarul actual, starea tehnică a stadionului este una decentă. Exista câteva părți care au fost afectate din cauza neîngrijirii structurii (deși legea obligă Primăria să ia măsuri). Nu o spun eu, ci inginerii băcăuani, specialiști în structuri de rezistență, conform a două studii DALI comandate și aprobate chiar de către Consiliul Local Bacău.
3) Primarul PSD Necula NU a respectat legea în vigoare și nu a luat măsuri de conservare a stadionului până la reabilitare.
Administrația PSD-Necula a acționat exact ca speculatorii imobiliari care nu conservă clădirile istorice și asteaptă să se prăbușească pentru a fructifica terenul, de cele mai multe ori. Avem destule astfel de exemple și în Bacău, printre ele este de notorietatea imobilul în care a funcționat Hotelul Athenee Palace, ulterior Hotelul Central, în care în parte funcționează Teatrul Bacovia.
4) În locul actual, evenimentele de pe stadion ar produce prea mult zgomot, de aceea ar trebui construit la marginea orașului. Proiectul pe care îl voi prezenta prevede acoperirea tribunelor, ceea ce va diminua major sunetul în exterior. În plus, există materiale fonoabsorbante dar și panouri de tipul celor folosite la autostrăzi. Cât privește discuția cu stadion la marginea orașului, nu trebuie uitat că toate stadioanele noi/reabilitate din România au rămas în aceleași locuri: Arena Națională, Cluj Arena, Arcul de Triumf, Giulești, Ghencea, Stadionul Ion Oblemenco.
5) Visurile cu buldozere ale primarului Necula sunt nu doar absurde ci și ilegale.
Conform art. 79 din Legea Sportului 68/2000, demolarea stadionului se poate face DOAR după ce construim alt stadion similar, ori dacă avem proiect și bani pentru reconstrucția stadionului în același loc. Am văzut cu totii ce a făcut în patru ani la insulă, mai nimic, folosind costuri gigantice, așa că este clar ca nu-i capabil să poată să ducă un proiect complex, cum este Stadionul Municipal, până la capăt.
6) Finanțarea reabilitării se face prin Compania Națională de Investiții, la fel cum s-a petrecut la Cluj, Craiova ori la stadioanele din București. Necula a aberat, din nou și a spus că va face cu bani de la bugetul local, un nou stadion în altă parte, după ce patru ani de zile n-a mișcat un pai.
Stadionul Municipal va deveni axul central al sportului băcăuan în administrația Stanciu-Viziteu!
Modernizarea Stadionului Municipal, pe structura actuală, în aceeași locație, este prioritară pentru o administrație căreia îi pasă de sănătatea cetățenilor, de petrecerea timpului lor liber, prin transformarea orașului într-unul primitor și conform doleanțele lor.
Prima funcție a arenei este dată de performanța sportivă. Echipele de fotbal ale Bacăului vor avea parte de una dintre cele mai moderne baze de antrenament și de o suprafață de joc la cele mai înalte standarde, indiferent în care ligă joacă, la ce categorie de vârstă. Pe lângă elementul fotbal, Stadionul Municipal va deservi și alte sporturi la care Bacăul a avut mereu performanțe atât la nivel național, cât și la nivel european sau mondial: atletism, aruncarea ciocanului, aruncarea suliței sărituri și alte sporturi care necesită folosirea unei arene moderne. Mă gândesc la înființarea unei ramuri sportive cu tradiție veche în România, și anume rugby.
Modernizarea stadionului poate servi unui astfel de demers.
Nu doar sportivii de performanță, de la cei mai mici la cei încadrați la seniori, vor avea porțile larg deschise pentru antrenamente și competiții, ci și băcăuanii dornici de mișcare. În acest moment, nu există un loc amenajat de către municipalitate unde sportivii amatori să-și poată desfășura hobby-ul. Pe modelul Cluj Arena, Stadionul Municipal va putea fi folosit de către băcăuani pe baza unui abonament, banii fiind folosiți exclusiv pentru întreținerea arenei.
De asemenea, porțile stadionului modernizat vor fi deschise pentru elevii școlilor din municipiul Bacău, pentru orele de educație fizică și sport, mai ales pentru cei de la Liceul cu Program Sportiv.
În acest mod, Stadionul Municipal redevine nu doar un simbol al orașului, ci și un adevărat promotor al sportului de performanță dar și al mișcării și al sportului de masă.
#Bacau
Necula vrea să dărâme Stadionul Municipal, eu îl refac!
Aproape incredibil cum încă primarul a lăsat în ruină arena pe care au copilărit mulți băcăuani și în care și-au creat amintiri frumoase alături de părinți și prieteni, la meciurile echipei de fotbal din prima ligă, a doua ligă sau Cupa României.
Băcăuanii au văzut pe această arenă meciuri de cupe europene, dar și naționala României, în mandatele lui Victor Pițurcă și Gheorghe Hagi. Pe Stadionul Municipal au antrenat nume mari ale fotbalului românesc, precum Constantin Teașcă, Florin Halagian, Mircea Rednic, Ilie Dumitrescu, Țiți Dumitriu, iar lista ar putea continua. Aici s-au pregătit atleții băcăuani care ne-au reprezentat cu cinste la olimpiade și au jucat zeci de generații de fotbaliști. Stadionul a devenit simbolul comunității băcăuane, simbol pe care vremelnicul edil vrea să-l dărâme sub șenilele buldozerelor. Asta deși există deja un proiect de reabilitare, realizat de cunoscutul arhitect Constantin Amâie, iar arena se află pe lista scurtă a Companiei Naționale de Investiții.
Poate părea inexplicabilă încăpățânarea cu care Necula refuză fonduri guvernamentale, după ce a bâlbâit-o vreme de patru ani de zile, ba că reface stadionul, ba că îl dărâmă, ba că a vorbit cu frații Pavăl pentru a construi aceștia o arenă nouă, în altă locație. În fapt, după cum s-au jucat pesediștii și Necula de-a stadionul, devine tot mai clar că la mijloc sunt doar interese imobiliare.
Locul stadionului este acolo unde se află și acum, reabilitarea se poate realiza! O voi face fără rezerve! Vă voi prezenta, pe larg, toată luna iulie, proiectul meu pentru arena băcăuanilor!
#Bacau
Atitudinea primarului Necula devine tot mai jenantă în pragul campaniei electorale. În 2016, în ceaslovul cu promisiuni, povestea băcăuanilor cum va face o expertiză, din care să reiasă dacă Stadionul Municipal mai poate fi reabilitat, cu toate că există deja un proiect la Primărie, realizat de cunoscutul arhitect Constantin Amâie. Apoi, la braț cu baronul Benea, explica băcăuanilor cum au vorbit ei cu frații Pavăl, iar afaceriștii au promis că vor construi un stadion nou-nouț din banii lor, pe care-l vor dona Bacăului pentru a se poza Benea și Necula cu panglica după gât.
Evident, nu s-a întâmplat nimic, în afară de ruinarea stadionului existent. Acum, când Compania Națională de Investiții a prevăzut la capitolul investiții reabilitarea stadionului din Bacău (CNI este instituția care a finanțat arenele din București, Cluj, Craiova, Tg.Jiu), Necula spune că va construi el, de la bugetul local, în următorul mandat, un stadion nou la marginea orașului. În afara faptului că niciun oraș din România nu-și poate permite construirea unei arene de dimensiuni importante, fără a afecta celelalte investiții, ipocrizia primarului atinge cote maxime. Începe să fie egalul lui Benea în minciuni și incompetență.
#Bacau