Stejarii lui Cuza

Stejarul lui Cuza trebuie salvat!

Există în Bacău locuri încărcate de istorie doar că, din păcate, autoritățile locale nu s-au arătat prea interesate să le conserve și să le valorifice din punct de vedere turistic și cultural. Noroc de oameni inimoși din societatea civilă care intervin în momente de criză, să ne amintim doar de încercarea eșuată a primarului Necula de a transforma Parcul Cancicov într-un bâlci.

 

Într-o situație limită se află stejarul lui Cuza, de pe strada care-i poartă numele domnitorului unirii. Arborele se află în vecintătatea unei proprietăți private, pe care s-a cerut PUZ pentru construcții. Dat fiind faptul că stejarul face parte dintr-un ansamblu de patru arbori istorici, am făcut demersurile necesare atât primăriei Bacău, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, cât și Academiei Române pentru a-l proteja. Primăria poate obliga investitorul să asigure protecția stejarului, există norme legale în acest sens.

 

De partea cealaltă, prin memoriul pe care l-am adresat Academiei, am cerut ca stejarul să fie înscris în Registrul Monumentelor Naturii, îndeplinind trei criterii din lista ICAS de identificare a arborilor monument: cel istoric, este asociat cu vizita lui Al I Cuza în Bacău, la 1859, cel al dimensiunii și cel al vârstei.

Click aici pentru a citi solicitarea catre Academia Romana

Click aici pentru a citi notificarea catre Primaria Bacau

Click aici pentru a citi notificarea catre Agentia pentru Protecția Mediului Bacău

 

Voi continua toate demersurile legale, necesare pentru salvarea acestui arbore secular.

Deputat Lucian Stanciu-Viziteu

Candidatul Aliantei PNL-USR-PLUS la Primaria Municipiului Bacau

 

Reveniti la programul complet pentru Primaria Bacau