URBANISM ȘI INFRASTRUCTURĂ

Cheia de boltă a dezvoltării unui oraș o reprezintă strategiile urbanistice. Îmi propun să schimb modul în care lucrările de interes public sunt gândite și proiectate. Bacăul are nevoie de o revigorare urbanistică și acest lucru este posibil doar cu cele mai moderne și inovatoare idei în domeniu. Pentru a găsi soluții pentru crearea unui centru civic al Bacăului, pentru reducerea traficului și a poluării voi susține organizarea de concursuri internaționale cu idei arhitecturale și urbanistice, în cooperare cu organizațiile profesionale ale arhitecților și urbaniștilor.

 

Soluția pentru parcări  @ Bacăul oamenilor

Soluția pentru parcări @ Bacăul oamenilor
Etape:
1. Amenajarea corectă și eficientă a tuturor spațiilor de parcare rezidențiale (cu menținerea a cel puțin 50% spații verzi, recreative pentru fiecare ansamblu de blocuri). Refacere trotuare pentru acces pietonal normal.
2. Concesionarea către locatari a locurilor de parcare – model bune practici Piatra Neamț
3. Creare de spații noi de parcare în fiecare cartier, cu soluții optime în funcție de zonă:
a. parteneriate cu centrele comerciale pentru folosirea pe timp de noapte a parcărilor de către locatarii din zonă
b. amenajare noi spații de parcare în regim eficient în suprafețele neamenajate în acest moment.
c. construcție de parcări subterane/supraterane multietajate în parteneriat public-privat (concesionare de teren de la primărie, exploatare privată)
d. reducerea cererii de parcare în zona centrală
e. implementarea unor măsuri de gestiune inteligentă a locurilor de parcare.
f. implementarea obiectivelor și măsurilor din SIDU, PMUD și Politică de parcare
g. reguli de urbanism responsabile, ex: clădiri noi vor avea locuri de parcare pentru locatari dar și vizitatori
h. încurajarea folosirii transportului public și nemotorizat sau motorizat electric.

4. Încurajarea explorării ideilor creative de parcare: parcări plutitoare pe Bistrița, parcări neobișnuite și eficiente.

 

Centrul civic din Bacău @ Concurs internațional

În acest moment Bacăul nu are un centru civic. Pentru a crea acest centru voi lansa o competiție de arhitectură și urbanism internațională unde cei mai buni specialiști mondiali vor analiza Bacăul și vor propune soluții. Aceste soluții complexe trebuie să ia în calcul situația actuală a Bacăului, nevoile de spațiu pietonal și încurajarea acestuia, necesitatea reală de parcare, necesitatea factorilor economici, sociali și culturali. Pentru a identifica cea mai bună soluție concursul va fi jurizat de o echipă mixtă formată din specialiști în urbanism, oameni de afaceri și reprezentanți ai cetățenilor.

Reamenajare cartiere

Cartierele comuniste vor fi toate amenajate la standarde moderne conform normelor de bune practici în reconversie urbană.

SMURD al gropilor @ Bacău


În propun sa creez o echipă de intervenție rapidă care să se ocupe de plombarea gropilor sau a altor probleme punctuale (mobilier urban stricat, locuri de joacă avariate, pavaj stricat etc). Aceste echipe vor fi dotate corespunzător pentru a putea rezolva, în termen de 48 h, orice problemă punctuală de infrastructură este semnalată. #fărăgropiînbacău

Trafic eficient și prietenos

Pentru fluidizarea traficului voi instala semafoare inteligente, care vor detecta ambuteiajele și vor lua automat măsuri pentru eliberarea traseelor congestionate.

Trecerile de pietoni trebuie regândite pentru a fi mai vizibile, pe timp de noapte și zi, și mai sigure pentru băcăuani.

Toate străzile cu risc mare de accidentare trebuie să aibă trotuare dotate cu stâlpi de protecție pentru pietoni.

 

Drumuri

Problema întreținerii și modernizării drumurilor în Bacău provine, pe lângă incompetența actualului primar, și din proasta gestionare a acestor investiții. Abordarea prin care se licitează și se documentează câte o stradă este una ineficientă. În mandatul meu îmi propun să creez loturi cu mai multe străzi, iar acestea să fie licitate la pachet. Astfel vom atrage constructori mari, profesioniști care vor putea să întrețină și să modernizeze străzile din Bacău rapid și la un preț mai bun.

Reabilitare pasaje subterane

Bacăul are două pasaje subterane (la gara CFR si la podul Narcisa), ambele insalubre si nefolosite. Voi face toate demersurile pentru transferul lor in proprietea Bacăului, le voi reabilita si redeschide bacăuanilor într-o formă modernă si placută. De asemenea voi reface gardurile din jurul liniilor ferate pentru a evita accidentele feroviare. De asemenea voi incepe demersurile de constructie de noi pasarele aeriene peste calea ferată în zonele de tranzit pietonal, precum si reabilitarea pasarelei supraterane din zona Gării CFR. Termen 2 ani, buget local

 

OBIECTIVE

● Centrul civic al Bacăului – reamenajarea modernă a centrului Bacăului
● Crearea unui nou PUG
● Crearea unui nou standard unitar pentru fațadele clădirilor din municipiu
● Eficientizarea traficului prin design modern al străzilor; semaforizare inteligentă și sensuri unice
● SMURD al gropilor
● Piața Tricolorului devine Parcul Tricolorului
● Program de reabilitare a blocurilor
● Construcție parcări subterane și supraterane (ex: spatele Teatrului Municipal Bacovia)

BENEFICII

● Înfrumusețarea municipiului
● Crearea premiselor dezvoltării coerente și durabile a orașului
● Trafic fluidizat
● Mai mulți bani pentru investiții din veniturile din parcări

Înapoi la capitolele programului pentru Bacău – Lucian Stanciu-Viziteu